14.3 C
Skopje, MK
вторник, октомври 15, 2019

БЕЛЕШКИ ЗА ОВДЕШНОСТА И ОТПОРОТ

Стварноста на македонското општество се одвива во опфатот на еден поширок геоекономски подрегион, поместен на работ помеѓу полупериферијата и периферијата на светскиот систем. Денес,...

Цветковски: Граѓанското учество на локално ниво: „Лет во место“ на фингираната соработка

Пишува: Александар Цветкоски Соработката меѓу НВО-секторот и локалните самоуправи, како и секоја соработка на несродни ентитети што не ги поврзува ист интерес – не е...

ФОРУМ АНАЛИТИКА БР. 13: НА МАКЕДОНИЈА Ѝ ТРЕБА ДИСКОНТИНУИТЕТ

Денес, дури и на поддржувачите на уморната власт им е јасно дека, вака како досега, повеќе нема каде да се оди. Објективно, кај главните...

Шенкер: Децентрализација: Никој не смее да биде запоставен!

Пишува: Харалд Шенкер Процесот на децентрализација во државата започна да се концептуализира во доцните деведесетти години од минатиот век, а до крајот на милениумот почнаа...

МАКЕДОНИЈА Е „ШАРЕНА“ КАКО И ШАРЕНАТА РЕВОЛУЦИЈА

На почетокот на 90-тите години од дваесеттиот век, Балканот минуваше низ време во кое виорот на војната се ширеше над речиси сите поранешни републики...

ПОДЕМОТ НА ГРАЃАНИНОТ

Боите на Шарената револуција сè уште се живи на многу од спомениците и зградите во Скопје. Поминаа повеќе месеци од интензивните протести летоска и...

Ристеска: Предизвиците на новата Влада на РМ во секторот енергетика

Соња Ристеска По смената на власта по 11 години владеење на коалициите предводени од ВМРО-ДПМНЕ, секторот енергетика е еден од оние каде што се потребни...

Треновски: Економски предизвици – „Старо вино во нови шишиња“?

Пишува: Борче Треновски Извештаите за клучните економски „жешки“ теми на дел од меѓународните институции – ММФ, Светска банка, Извештајот на ЕУ за Македонија, рејтинг агенциите...

СОЦИЈАЛНИТЕ ДВИЖЕЊА И РАЗВИВАЊЕТО НОВИ ПОЛИТИКИ НА ГРИЖА

Социјалните движења може да се дефинираат како едни од основните општествени форми преку кои колективите му даваат глас на своето незадоволство и загриженост во...

Сулејмани: Децентрализација како „лепак“ за поврзување на граѓаните

Пишува: Д-р. Ризван Сулејмани Прашањето на децентрализацијата, како предуслов за поголема демократизација на една држава, но и како механизам за постигнување економски и политички цели,...

Останете поврзани

0ФановиLike
21следбенициСледи
5претплатнициПретплати се
- Advertisement -

Нови објави

Ристеска: Предизвиците на новата Влада на РМ во секторот енергетика

Соња Ристеска По смената на власта по 11 години владеење на коалициите предводени од ВМРО-ДПМНЕ, секторот енергетика е еден од оние каде што се потребни...

Трпевска: Скица за нова медиумска политика

Пишува: Снежана Трпевска На 20 ноември 2017 г. конечно беше организирана јавна дебата за Предлог-законот за измени на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги,...

Слаѓан Пенев: Од неразвиени до „паметни“ региони

Пишува: Слаѓан Пенев Доколку во следните дваесеттина години не се случи некоја природна или неприродна катастрофа, Македонија некаде околу 2040-та година ќе има помеѓу 1.8...