14.3 C
Skopje, MK
вторник, октомври 15, 2019

Шенкер: Децентрализација: Никој не смее да биде запоставен!

Пишува: Харалд Шенкер Процесот на децентрализација во државата започна да се концептуализира во доцните деведесетти години од минатиот век, а до крајот на милениумот почнаа...

Нацев: Земјишна политика

Пишува: Александар Нацев За среќа, никој не побара од мене приоритетите за реформи во земјоделството да ги подредам од 1 до 10. Од моја перспектива,...

Форум Аналитика Бр. 14: Демократијата функционира локално

Дваесет и седум години по падот на комунизмот, секторот на граѓанското општество во Македонија, составено од 4.000-5.000 активни невладини и други цивилни организации, сe...

Литовски: Каде, левицо?

Пишува: Александар Литовски Кон каде се движиме и како по политичката победа на левицата во Македонија? Ваквите прашања воопшто не се чудни, оти и пред три...

ПОГЛЕД „ОД ВНАТРЕ“

Ако фотографијата, меѓу другото, е и исечок од реалноста, понекогаш дури и лажен или фингиран, овој циклус на Александар Кондев насловен „Протест(и)“ е исечок...

Слаѓан Пенев: Од неразвиени до „паметни“ региони

Пишува: Слаѓан Пенев Доколку во следните дваесеттина години не се случи некоја природна или неприродна катастрофа, Македонија некаде околу 2040-та година ќе има помеѓу 1.8...

Сулејмани: Децентрализација како „лепак“ за поврзување на граѓаните

Пишува: Д-р. Ризван Сулејмани Прашањето на децентрализацијата, како предуслов за поголема демократизација на една држава, но и како механизам за постигнување економски и политички цели,...

ВРЕМЕТО КОГА ПОЧНАВМЕ ДА ПОСТОИМЕ

Искра Гешоска ВРЕМЕТО КОГА ПОЧНАВМЕ ДА ПОСТОИМЕ “It was a large room. Full of people. All kinds. And they had all arrived at the same building,...

Цветковски: Граѓанското учество на локално ниво: „Лет во место“ на фингираната соработка

Пишува: Александар Цветкоски Соработката меѓу НВО-секторот и локалните самоуправи, како и секоја соработка на несродни ентитети што не ги поврзува ист интерес – не е...

СОЦИЈАЛНИТЕ ДВИЖЕЊА И РАЗВИВАЊЕТО НОВИ ПОЛИТИКИ НА ГРИЖА

Социјалните движења може да се дефинираат како едни од основните општествени форми преку кои колективите му даваат глас на своето незадоволство и загриженост во...

Останете поврзани

0ФановиLike
21следбенициСледи
5претплатнициПретплати се
- Advertisement -

Нови објави

Ристеска: Предизвиците на новата Влада на РМ во секторот енергетика

Соња Ристеска По смената на власта по 11 години владеење на коалициите предводени од ВМРО-ДПМНЕ, секторот енергетика е еден од оние каде што се потребни...

Трпевска: Скица за нова медиумска политика

Пишува: Снежана Трпевска На 20 ноември 2017 г. конечно беше организирана јавна дебата за Предлог-законот за измени на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги,...

Слаѓан Пенев: Од неразвиени до „паметни“ региони

Пишува: Слаѓан Пенев Доколку во следните дваесеттина години не се случи некоја природна или неприродна катастрофа, Македонија некаде околу 2040-та година ќе има помеѓу 1.8...