12 C
Skopje, MK
четврток, февруари 27, 2020

Хаџи-Василева: Соработката меѓу локалната самоуправа и граѓаните

Соработката меѓу локалната самоуправа и граѓаните Пишува: Кристина Хаџи-Василева Граѓанското учество и децентрализацијата се тесно поврзани процеси во демократијата. Успешен процес на децентрализација бара учество на...

Сулејмани: Децентрализација како „лепак“ за поврзување на граѓаните

Пишува: Д-р. Ризван Сулејмани Прашањето на децентрализацијата, како предуслов за поголема демократизација на една држава, но и како механизам за постигнување економски и политички цели,...

Цветковски: Граѓанското учество на локално ниво: „Лет во место“ на фингираната соработка

Пишува: Александар Цветкоски Соработката меѓу НВО-секторот и локалните самоуправи, како и секоја соработка на несродни ентитети што не ги поврзува ист интерес – не е...

Форум Аналитика Бр. 14: Демократијата функционира локално

Дваесет и седум години по падот на комунизмот, секторот на граѓанското општество во Македонија, составено од 4.000-5.000 активни невладини и други цивилни организации, сe...

Останете поврзани

0ФановиLike
21следбенициСледи
5претплатнициПретплати се
- Advertisement -

Нови објави

Ристеска: Предизвиците на новата Влада на РМ во секторот енергетика

Соња Ристеска По смената на власта по 11 години владеење на коалициите предводени од ВМРО-ДПМНЕ, секторот енергетика е еден од оние каде што се потребни...

Трпевска: Скица за нова медиумска политика

Пишува: Снежана Трпевска На 20 ноември 2017 г. конечно беше организирана јавна дебата за Предлог-законот за измени на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги,...

Слаѓан Пенев: Од неразвиени до „паметни“ региони

Пишува: Слаѓан Пенев Доколку во следните дваесеттина години не се случи некоја природна или неприродна катастрофа, Македонија некаде околу 2040-та година ќе има помеѓу 1.8...