Слаѓан Пенев: Од неразвиени до „паметни“ региони

Пишува: Слаѓан Пенев Доколку во следните дваесеттина години не се случи некоја природна или неприродна катастрофа, Македонија некаде околу 2040-та година ќе има помеѓу 1.8...

ПОДЕМОТ НА ГРАЃАНИНОТ

Боите на Шарената револуција сè уште се живи на многу од спомениците и зградите во Скопје. Поминаа повеќе месеци од интензивните протести летоска и...

Хаџи-Василева: Соработката меѓу локалната самоуправа и граѓаните

Соработката меѓу локалната самоуправа и граѓаните Пишува: Кристина Хаџи-Василева Граѓанското учество и децентрализацијата се тесно поврзани процеси во демократијата. Успешен процес на децентрализација бара учество на...

Ристеска: Предизвиците на новата Влада на РМ во секторот енергетика

Соња Ристеска По смената на власта по 11 години владеење на коалициите предводени од ВМРО-ДПМНЕ, секторот енергетика е еден од оние каде што се потребни...

заЕДНО

Во Македонија последниве години се интензивираше политичката криза што се протега со години наназад, уште од осамостојувањето, а можеби – според некои –  зародишот...

Цветковски: Граѓанското учество на локално ниво: „Лет во место“ на фингираната соработка

Пишува: Александар Цветкоски Соработката меѓу НВО-секторот и локалните самоуправи, како и секоја соработка на несродни ентитети што не ги поврзува ист интерес – не е...

СОЦИЈАЛНИТЕ ДВИЖЕЊА И РАЗВИВАЊЕТО НОВИ ПОЛИТИКИ НА ГРИЖА

Социјалните движења може да се дефинираат како едни од основните општествени форми преку кои колективите му даваат глас на своето незадоволство и загриженост во...

Арифи: Време е за вистинска правда!

Беса Арифи Веќе неколку години со ред, Република Македонија добива детални извештаи од Европската комисија, со препораки што јасно кажуваат во која насока треба да...

Сулејмани: Децентрализација како „лепак“ за поврзување на граѓаните

Пишува: Д-р. Ризван Сулејмани Прашањето на децентрализацијата, како предуслов за поголема демократизација на една држава, но и како механизам за постигнување економски и политички цели,...

ФОРУМ АНАЛИТИКА БР. 13: НА МАКЕДОНИЈА Ѝ ТРЕБА ДИСКОНТИНУИТЕТ

Денес, дури и на поддржувачите на уморната власт им е јасно дека, вака како досега, повеќе нема каде да се оди. Објективно, кај главните...

Останете поврзани

0ФановиLike
21следбенициСледи
5претплатнициПретплати се
- Advertisement -

Нови објави

Ристеска: Предизвиците на новата Влада на РМ во секторот енергетика

Соња Ристеска По смената на власта по 11 години владеење на коалициите предводени од ВМРО-ДПМНЕ, секторот енергетика е еден од оние каде што се потребни...

Трпевска: Скица за нова медиумска политика

Пишува: Снежана Трпевска На 20 ноември 2017 г. конечно беше организирана јавна дебата за Предлог-законот за измени на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги,...

Слаѓан Пенев: Од неразвиени до „паметни“ региони

Пишува: Слаѓан Пенев Доколку во следните дваесеттина години не се случи некоја природна или неприродна катастрофа, Македонија некаде околу 2040-та година ќе има помеѓу 1.8...