Форум Аналитика Бр. 14: Демократијата функционира локално

Дваесет и седум години по падот на комунизмот, секторот на граѓанското општество во Македонија, составено од 4.000-5.000 активни невладини и други цивилни организации, сe...

ФОРУМ АНАЛИТИКА БР. 13: НА МАКЕДОНИЈА Ѝ ТРЕБА ДИСКОНТИНУИТЕТ

Денес, дури и на поддржувачите на уморната власт им е јасно дека, вака како досега, повеќе нема каде да се оди. Објективно, кај главните...

ПОГЛЕД „ОД ВНАТРЕ“

Ако фотографијата, меѓу другото, е и исечок од реалноста, понекогаш дури и лажен или фингиран, овој циклус на Александар Кондев насловен „Протест(и)“ е исечок...

заЕДНО

Во Македонија последниве години се интензивираше политичката криза што се протега со години наназад, уште од осамостојувањето, а можеби – според некои –  зародишот...

ПОДЕМОТ НА ГРАЃАНИНОТ

Боите на Шарената револуција сè уште се живи на многу од спомениците и зградите во Скопје. Поминаа повеќе месеци од интензивните протести летоска и...

БЕЛЕШКИ ЗА ОВДЕШНОСТА И ОТПОРОТ

Стварноста на македонското општество се одвива во опфатот на еден поширок геоекономски подрегион, поместен на работ помеѓу полупериферијата и периферијата на светскиот систем. Денес,...

СОЦИЈАЛНИТЕ ДВИЖЕЊА И РАЗВИВАЊЕТО НОВИ ПОЛИТИКИ НА ГРИЖА

Социјалните движења може да се дефинираат како едни од основните општествени форми преку кои колективите му даваат глас на своето незадоволство и загриженост во...

МАКЕДОНИЈА Е „ШАРЕНА“ КАКО И ШАРЕНАТА РЕВОЛУЦИЈА

На почетокот на 90-тите години од дваесеттиот век, Балканот минуваше низ време во кое виорот на војната се ширеше над речиси сите поранешни републики...

ВРЕМЕТО КОГА ПОЧНАВМЕ ДА ПОСТОИМЕ

Искра Гешоска ВРЕМЕТО КОГА ПОЧНАВМЕ ДА ПОСТОИМЕ “It was a large room. Full of people. All kinds. And they had all arrived at the same building,...

ПРОТЕСТИРАМ – ЗНАЧИ ДЕМОКРАТСКИ ПОСТОЈАМ!

Во средината на септември 2015 г., инспириран од најновата книга на бугарскиот политиколог Иван Крастев насловена како „Вознемирена демократија – Глобалната политика на протестирање“...

Останете поврзани

0ФановиLike
21следбенициСледи
5претплатнициПретплати се
- Advertisement -

Нови објави

Ристеска: Предизвиците на новата Влада на РМ во секторот енергетика

Соња Ристеска По смената на власта по 11 години владеење на коалициите предводени од ВМРО-ДПМНЕ, секторот енергетика е еден од оние каде што се потребни...

Трпевска: Скица за нова медиумска политика

Пишува: Снежана Трпевска На 20 ноември 2017 г. конечно беше организирана јавна дебата за Предлог-законот за измени на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги,...

Слаѓан Пенев: Од неразвиени до „паметни“ региони

Пишува: Слаѓан Пенев Доколку во следните дваесеттина години не се случи некоја природна или неприродна катастрофа, Македонија некаде околу 2040-та година ќе има помеѓу 1.8...